AMELIA FARRES GONZALEZ SARAVIA

Entidad: Facultad de Química, UNAM

Telefono: 56225348,

Email: farres@unam.mx

Url:

Departamento: Química de Alimentos

Línea de trabajo y/o generación del conocimiento: Química de Alimentos y Biotecnología

Línea de trabajo y/o generación del conocimiento: Química Medicinal y Farmacéutica


Tesis Doctorado

TesisAlumno

Tesis Maestría

TesisAlumno
Efecto del tiempo de maduración sobre la composición fisicoquímica y nutrimental del queso cotija región de origen. Promedio Final: 9.3 VERONICA HERNANDEZ BRIONES
Degradación de PET mediante cutinasas provinientes de aspergilus nidulans ANDREA CELESTE LLANOS REYES
OBTENCION DE UN CONCENTRADO DE PROTEINA DE FRIJOL NEGRO, CARACTERIZACION FISICOQUIMICA Y EFECTO EN LA CONCENTRACION DE INSULINA Y EXPRESION GENICA DE SREBP-1. Promedio Final: 8.91 MARIA ALEJANDRA QUIÑONES PEÑA
Inmovilización de esterasas a partir de un extracto crudo de Aspergillus nidulans PW1. Promedio Final: 8.82 ANA MARIA DEL PILAR VERGARA BARROSO

Publicaciones:

  • Improvement of catalytical properties of two invertases highly tolerant to sucrose after expression in Pichia pastoris. Effect of glycosylation on enzyme properties
    Pérez de los Santos, Ara Itzel,Cayetano-Cruz, Maribel,Gutiérrez-Antón, Marina,Santiago-Hernández, Al
    Enzyme and Microbial Technology 2016, (83), , 48 - 56
    doi: 10.1016/j.enzmictec.2015.11.008
  • Expression, purification, and characterization of a bifunctional 99-kDa peptidoglycan hydrolase from Pediococcus acidilactici ATCC 8042
    García-Cano, Israel,Campos-Gómez, Manuel,Contreras-Cruz, Mariana,Serrano-Maldonado, Carlos Eduardo,G
    Appl Microbiol Biotechnol 2015, (99), 20, 8563 - 8573
    doi: 10.1007/s00253-015-6593-2
  • Immobilization and Biochemical Properties of the Enantioselective Recombinant NStcI Esterase of Aspergillus nidulans
    Peña-Montes, Carolina,Mondragón-Tintor, María Elena,Castro-Rodríguez, José Augusto,Bustos-Jaimes, Is
    Enzyme Research 2013, (2013), , 1 - 11
    doi: 10.1155/2013/928913
  • Evaluation of Strategies to Improve the Production of Alkaline Protease PrtA from Aspergillus nidulans
    Castro-Ochoa, Denise,Peña-Montes, Carolina,Farrés, Amelia
    Appl Biochem Biotechnol 2013, (169), 5, 1672 - 1682
    doi: 10.1007/s12010-013-0091-8
  • The starch-binding domain as a tool for recombinant protein purification
    Guillén, D.,Moreno-Mendieta, S.,Aguilera, P.,Sánchez, S.,Farres, A.,Rodríguez-Sanoja, R.
    Appl Microbiol Biotechnol 2013, (97), 9, 4141 - 4148
    doi: 10.1007/s00253-013-4778-0
  • ANCUT2, an Extracellular Cutinase from Aspergillus nidulans Induced by Olive Oil
    Castro-Ochoa, Denise,Peña-Montes, Carolina,González-Canto, Augusto,Alva-Gasca, Ana,Esquivel-Bautista
    Appl Biochem Biotechnol 2012, (166), 5, 1275 - 1290
    doi: 10.1007/s12010-011-9513-7
  • Detection, cellular localization and antibacterial activity of two lytic enzymes of Pediococcus acidilactici ATCC 8042
    García-Cano, I.,Velasco-Pérez, L.,Rodríguez-Sanoja, R.,Sánchez, S.,Mendoza-Hernández, G.,Llorente-Bo
    Journal of Applied Microbiology 2011, (111), 3, 607 - 615
    doi: 10.1111/j.1365-2672.2011.05088.x
  • Deoxynivalenol and zearalenone in Fusarium -contaminated wheat in Mexico City
    González-Osnaya, L.,Farrés, A.
    Food Additives and Contaminants: Part B 2011, (4), 1, 71 - 78
    doi: 10.1080/19393210.2011.551944
  • Kinetic studies of Gly28:Ser mutant form of Bacillus pumilus lipase: Changes in kcat and thermal dependence
    Bustos-Jaimes, Ismael,Mora-Lugo, Rodrigo,Calcagno, Mario L.,Farrés, Amelia
    Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Proteins and Proteomics 2010, (1804), 12, 2222 - 2227
    doi: 10.1016/j.bbapap.2010.09.001
  • Cloning and expression of a novel, moderately thermostable xylanase-encoding gene (Cfl xyn11A) from Cellulomonas flavigena
    Amaya-Delgado, Lorena,Mejía-Castillo, Teresa,Santiago-Hernández, Alejandro,Vega-Estrada, Jesús,Ameli
    Bioresource Technology 2010, (101), 14, 5539 - 5545
    doi: 10.1016/j.biortech.2010.02.057
  • Emulsifying Properties of Chemically Deamidated Corn (Zea Mays) Gluten Meal
    Flores, I.,Cabra, V.,Quirasco, M. C.,Farres, A.,Galvez, A.
    Food Science and Technology International 2010, (16), 3, 241 - 250
    doi: 10.1177/1082013210366750

Patentes: