ARTURO NAVARRO OCAÑA

Entidad: Facultad de Química, UNAM

Telefono: 5622 5346

Email: arturono@unam.mx

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Línea de trabajo y/o generación del conocimiento: Química de Alimentos y Biotecnología


Tesis Doctorado

TesisAlumno
DIVERSIFICACION ESTRUCTURAL DE ANTOCIANINAS GLICOSOLADAS MEDIANTE REACCIONES ENZIMATICAS USANDO LIPASAS, ACILTRANSFERASAS Y GLICOSILTRANSFERASAS MARIA FERNANDA FERNANDEZ AULIS
LIPOFILIZACION DE FLAVONOIDES CON LIPASAS Y CULTIVO DE CELULAS DE VEGETALES JAZMIN PINEDA LOPERENA
<p>CARACTERIZACION DE LAS OXIDASAS PRESENTES EN LA PLANTA IPOMOEA BATATAS L.LAM VARIEDAD MORADA Y SU EFECTO SOBRE EL PERFIL DE SUS METALITOS SECUNDARIOS</p> ANDREA TORRES ALCALA

Tesis Maestría

TesisAlumno
EXTRACCION Y MODIFICACION DE ACIDO BETULINICO MEDIANTE PROCESOS DE BIOCONVERSION. Promedio Final: 8.67 RAUL HORACIO CAMARILLO LOPEZ
IDENTIFICACION Y CUANTIFICACION DE ANTOCIANINAS ACILADAS DE PLANTAS ENDEMICAS DE MEXICO (MAICES Y SALVIAS). Promedio final: 9.11 MARIA FERNANDA FERNANDEZ AULIS
<p>RECUPERACIÓN DE ÁCIDO FERÚLICO Y VAINILLINA DE RESIDUOS DE PROCESO CON RESINAS, SÍNTESIS QUÍMICA Y ENZIMÁTICA DE ÁCIDO FERÚLICO A PARTIR DE VAINILLINA, Promedio 8.80</p> MARCO AURELIO FLORES HERNANDEZ
CARACTERIZACIÓN Y ANÁLISIS DE COMPUESTOS BIOACTIVOS EN QUELITES DE LA FAMILIA AMARANTHACEAE, PROMEDIO 8.78 LAURA MORALES TOLEDO
OBTENCION DE ACIDOS LINOLEICOS CONJUGADOS (ALC) UTILIZANDO BACTERIAS LACTICAS AISLADAS DEL POZOL A PARTIR DE ACEITE DE PEPITA DE UVA. Promedio Final: 8.91 JOANA ORTEGA ANAYA
TRANSESTERIFICACION ENZIMATICA DE FLAVONOIDES Promedio 8.89 JAZMIN PINEDA LOPERENA
CARACTERIZACIÓN Y CUANTIFICACIÓN DE COMPUESTOS BIOACTIVOS DE IPOMOEA BATATAS (L.) LAM VARIEDAD MORADA Y EN UN SNACK DE CAMOTE, PROMEDIO 9.11 ANDREA TORRES ALCALA

Publicaciones:

  • Screening antimutagenic and antiproliferative properties of extracts isolated from Jackfruit pulp (Artocarpus heterophyllus Lam)
    Ruiz-Montañez, G.,Burgos-Hernández, A.,Calderón-Santoyo, M.,López-Saiz, C.M.,Velázquez-Contreras, C.
    Food Chemistry 2015, (175), , 409 - 416
    doi: 10.1016/j.foodchem.2014.11.122
  • Evaluation of extraction methods for preparative scale obtention of mangiferin and lupeol from mango peels (Mangifera indica L.)
    Ruiz-Montañez, G.,Ragazzo-Sánchez, J.A.,Calderón-Santoyo, M.,Velázquez-de la Cruz, G.,Ramírez de Leó
    Food Chemistry 2014, (159), , 267 - 272
    doi: 10.1016/j.foodchem.2014.03.009
  • Banana and maize leaf wastes as a green alternative for the preparation of benzyl alcohols used as starting materials for fragrances
    Luna, Héctor,Hernández-Vázquez, Liliana,Reyo, Agustín,Arias, Lucina,Manjarrez, Norberto,Navarro-Ocañ
    Industrial Crops and Products 2014, (59), , 105 - 108
    doi: 10.1016/j.indcrop.2014.04.023
  • Immobilization and Biochemical Properties of the Enantioselective Recombinant NStcI Esterase of Aspergillus nidulans
    Peña-Montes, Carolina,Mondragón-Tintor, María Elena,Castro-Rodríguez, José Augusto,Bustos-Jaimes, Is
    Enzyme Research 2013, (2013), , 1 - 11
    doi: 10.1155/2013/928913
  • Effect of postharvest UV-C treatment on the bacterial diversity of Ataulfo mangoes by PCR-DGGE, survival of E. coli and antimicrobial activity
    Fernández-Suárez, Rocío,Ramírez-Villatoro, Guadalupe,Díaz-Ruiz, Gloria,Eslava, Carlos,Calderón, Mont
    Front. Microbiol. 2013, (4), , -
    doi: 10.3389/fmicb.2013.00134
  • Growth Inhibition of Streptococcus from the Oral Cavity by α-Amyrin Esters
    Díaz-Ruiz, Gloria,Hernández-Vázquez, Liliana,Luna, Héctor,Wacher-Rodarte, María,Navarro-Ocaña, Artur
    Molecules 2012, (17), 12, 12603 - 12611
    doi: 10.3390/molecules171112603
  • ANCUT2, an Extracellular Cutinase from Aspergillus nidulans Induced by Olive Oil
    Castro-Ochoa, Denise,Peña-Montes, Carolina,González-Canto, Augusto,Alva-Gasca, Ana,Esquivel-Bautista
    Appl Biochem Biotechnol 2012, (166), 5, 1275 - 1290
    doi: 10.1007/s12010-011-9513-7
  • Screening of plant cell cultures for their capacity to dimerize eugenol and isoeugenol: Preparation of dehydrodieugenol
    Hernández-Vázquez, Liliana,Olivera-Flores, Ma. Teresa de Jesús,Ruíz-Terán, Francisco,Ayala, Ivon,Nav
    Journal of Molecular Catalysis B: Enzymatic 2011, (72), 3-4, 102 - 106
    doi: 10.1016/j.molcatb.2011.05.005
  • Plants as a green alternative for alcohol preparation from aromatic aldehydes
    Suárez-Franco, Gabriela,Hernández-Quiroz, Teresa,Navarro-Ocaña, Arturo,Oliart-Ros, Rosa María,Valeri
    Biotechnology and Bioprocess Engineering 2010, (15), 3, 441 - 445
    doi: 10.1007/s12257-009-0207-8
  • Valuable medicinal plants and resins: Commercial phytochemicals with bioactive properties
    Hernández-Vázquez, Liliana,Mangas, Susana,Palazón, Javier,Navarro-Ocaña, Arturo
    Industrial Crops and Products 2010, (31), 3, 476 - 480
    doi: 10.1016/j.indcrop.2010.01.009
  • Antioxidant activity, bioactive polyphenols in Mexican goats' milk cheeses on summer grazing
    Hilario, Mario Cuchillo,Puga, Claudia Delgadillo,Ocaña, Arturo Navarro,Romo, Fernando Pérez-Gil
    Journal of Dairy Research 2009, (77), 01, 20 -
    doi: 10.1017/S0022029909990161
  • Conversion of α-amyrin into centellosides by plant cell cultures of Centella asiatica
    Hernandez-Vazquez, Liliana,Bonfill, Mercedes,Moyano, Elisabeth,Cusido, Rosa M.,Navarro-Ocaña, Arturo
    Biotechnology Letters 2009, (32), 2, 315 - 319
    doi: 10.1007/s10529-009-0143-x

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