MARIA DE LA LUZ ZAMBRANO ZARAGOZA

Entidad: Facultad de Estudios Superiores, Cuautitlán, UNAM

Telefono: 5623 1999 Ext. 39406

Email: luz.zambrano@unam.mx

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Línea de trabajo y/o generación del conocimiento: Fisicoquímica


Tesis Doctorado

TesisAlumno
DESARROLLO Y EVALUACION DE NANOPARTICULAS POLIMERICAS PARA LA CONSERVACION Y FORTIFICACION DE ALIMENTOS MOISES JOB GALINDO PEREZ
<p>EVALUACION DE LA FUNCIONALIDAD Y CAPACIDAD ANTIOXIDANTE DE MICRO Y NANOPARTICULAS SECADAS POR ASPERSION EN LA CONSERVACION DE FRUTOS FRESCOS-CORTADOS</p> VERONICA MIRANDA LINARES

Tesis Maestría

TesisAlumno
CARACTERIZACIÓN DE UN RECUBRIMIENTO COMESTIBLE CON BASE EN NLS Y EVALUACIÓN DE SU FUNCIONALIDAD EN LA CONSERVACIÓN DE JITOMATE SALADETTE.(LYCOPERSICUM ESCULENTUM). PROMEDIO 9.00 VERONICA MIRANDA LINARES
CONSERVACIÓN DE PIÑA FRESCA CORTADA INMERSA EN UN LIQUIDO FUNCIONAL CON NANOPARTÍCULAS CARGADAS DE ANTIOXIDANTES NATURALES LILIANA IVETTE SANCHEZ VALDES

Publicaciones:

  • The release kinetics of β-carotene nanocapsules/xanthan gum coating and quality changes in fresh-cut melon (cantaloupe)
    Zambrano-Zaragoza, María L.,Quintanar-Guerrero, David,Del Real, Alicia,Piñon-Segundo, Elizabeth,Zamb
    Carbohydrate Polymers 2017, (157), , 1874 - 1882
    doi: 10.1016/j.carbpol.2016.11.075
  • The Evaluation of Mechanical, Thermal, Optical and Microstructural Properties of Edible Films with Solid Lipid Nanoparticles-Xanthan Gum Stored at Different Temperatures and Relative Humidities
    García-Betanzos, Claudia Idalid,Hernández-Sánchez, Humberto,Quintanar-Guerrero, David,Del Real L, Al
    Food and Bioprocess Technology 2016, (9), 10, 1756 - 1768
    doi: 10.1007/s11947-016-1757-3
  • The mass transport phenomenon through pericarp during the nixtamalization process
    Gutiérrez-Cortez, E.,Rojas-Molina, I.,Zambrano-Zaragoza, M.L.,Espinosa-Arbeláez, D.G.,Rojas, A.,Garc
    Food and Bioproducts Processing 2016, (100), , 477 - 486
    doi: 10.1016/j.fbp.2016.09.008
  • The Effects of Tocopherol Nanocapsules/Xanthan Gum Coatings on the Preservation of Fresh-Cut Apples: Evaluation of Phenol Metabolism
    Galindo-Pérez, M. J.,Quintanar-Guerrero, D.,Mercado-Silva, E.,Real-Sandoval, S. A.,Zambrano-Zaragoza
    Food Bioprocess Technol 2015, (8), 8, 1791 - 1799
    doi: 10.1007/s11947-015-1523-y
  • Nanocapsules of β-carotene: Thermal degradation kinetics in a scraped surface heat exchanger (SSHE)
    González-Reza, R.M.,Quintanar-Guerrero, D.,Flores-Minutti, J.J.,Gutiérrez-Cortez, E.,Zambrano-Zarago
    LWT - Food Science and Technology 2015, (60), 1, 124 - 130
    doi: 10.1016/j.lwt.2014.09.020
  • Fresh-cut Red Delicious apples coating using tocopherol/mucilage nanoemulsion: Effect of coating on polyphenol oxidase and pectin methylesterase activities
    Zambrano-Zaragoza, Maria L.,Gutiérrez-Cortez, Elsa,Del Real, Alicia,González-Reza, Ricardo M.,Galind
    Food Research International 2014, (62), , 974 - 983
    doi: 10.1016/j.foodres.2014.05.011
  • The effect of nano-coatings with α-tocopherol and xanthan gum on shelf-life and browning index of fresh-cut “Red Delicious” apples
    Zambrano-Zaragoza, M.L.,Mercado-Silva, E.,Del Real L., A.,Gutiérrez-Cortez, E.,Cornejo-Villegas, M.A
    Innovative Food Science & Emerging Technologies 2014, (22), , 188 - 196
    doi: 10.1016/j.ifset.2013.09.008
  • Use of solid lipid nanoparticles (SLNs) in edible coatings to increase guava (Psidium guajava L.) shelf-life
    Zambrano-Zaragoza, M.L.,Mercado-Silva, E.,Ramirez-Zamorano, P.,Cornejo-Villegas, M.A.,Gutiérrez-Cort
    Food Research International 2013, (51), 2, 946 - 953
    doi: 10.1016/j.foodres.2013.02.012
  • Physicochemical, morphological, and pasting properties of nixtamalized flours from quality protein maize and its particle distribution
    Ángeles Cornejo-Villegas, María de los,Gutiérrez-Cortez, Elsa,Rojas-Molina, Isela,Del Real-López, Al
    LWT - Food Science and Technology 2013, (53), 1, 81 - 87
    doi: 10.1016/j.lwt.2013.01.023
  • Effect of processing conditions on the production of nixtamalized corn flours by the traditional method
    Gutiérrez-Cortez, E.,Rojas-Molina, J.I.,Zambrano-Zaragoza, M.L.,Quintanar-Guerrero, D.,González-Reza
    CyTA - Journal of Food 2013, (11), sup1, 46 - 53
    doi: 10.1080/19476337.2013.778904
  • Effects of extrusion process in snacks of oats–nixtamalized corn pericarp mixtures on dietary fiber content and functional properties
    Zambrano-Zaragoza, M.L.,Gutiérrez-Cortez, E.,Jiménez-Vieyra, M.E.,Gallardo-Navarro, Y.T.,Cornejo-Vil
    CyTA - Journal of Food 2013, (11), sup1, 38 - 45
    doi: 10.1080/19476337.2012.763046
  • Impact of the Emulsification-Diffusion Method on the Development of Pharmaceutical Nanoparticles
    Quintanar-Guerrero, David,de la Luz Zambrano-Zaragoza, Maria,Gutierrez-Cortez, Elsa,Mendoza-Munoz, N
    Recent Patents on Drug Delivery & Formulation 2012, (6), 3, 184 - 194
    doi: 10.2174/187221112802652642
  • Optimization of nanocapsules preparation by the emulsion–diffusion method for food applications
    Zambrano-Zaragoza, M.L.,Mercado-Silva, E.,Gutiérrez-Cortez, E.,Castaño-Tostado, E.,Quintanar-Guerrer
    LWT - Food Science and Technology 2011, (44), 6, 1362 - 1368
    doi: 10.1016/j.lwt.2010.10.004
  • Cuantificación de Cobre en Polifenoloxidasa de Frutas Tropicales por Espectrofotometría de Absorción Atómica
    Jiménez-Vieyra, María E,Zambrano-Zaragoza, María L
    Información tecnológica 2011, (22), 2, 15 - 22
    doi: 10.4067/S0718-07642011000200003
  • Estudio Cinético y de Superficie de Respuesta para la Rehidratación de Zanahorias (Daucus carota) Liofilizadas
    Zambrano, María L,Rodríguez, Deborah B,Álvarez, Alfredo
    Información tecnológica 2007, (18), 4, 47 - 56
    doi: 10.4067/S0718-07642007000400008

Patentes: